Adventures of Max @ Baltic Pride 2016

SV101100SV101125SV101133SV101129

Hoi hoi iedereen,

Onder het motto lets spread the ‘PROUD!’ ben ik dit weekend samen met een delegatie van het Holebihuis Vlaams-Brabant naar de Baltic Pride geweest in Vilnius (Litouwen).

SV101080

Ik ben namelijk in de bagage gekropen van één van onze coördinatoren om zo in Vilnius te geraken. Het is niet te beschrijven hoeveel dingen dat ik beleefd heb. Zo ben ik naar het lokale LGBT-house geweest, maar anderzijds heb ik ook een conferentie bijgewoond en met als hoogtepunt meestappen in de Baltic Pride.

In Litouwen zijn de holebirechten nog niet zo ver gevorderd als bij ons. Zo is trouwen met iemand van hetzelfde geslacht niet toegelaten. Zelfs het recht om zich als koppel te registeren is er niet. Ook het recht om van gender te veranderen is er niet aanwezig. Het is niet toegelaten dat een koppel van hetzelfde geslacht een kind adopteert. Bovendien worden holebi’s niet aanvaard in de maatschappij. Hierdoor worden jongeren/mensen die er openlijk voor uitkomen vaak verstoten door hun familie. Hierdoor moet er hier nog hard gevochten worden voor holebirechten en is een pride ‘GEEN FEESTJE’.

De Baltic Pride vindt elk jaar in andere Baltische staat plaats. Dit jaar was Vilnius – Litouwen aan de beurt. Vorig jaar vond de Pride plaats in Riga – Letland en volgend jaar is het aan Talin – Estland. Het was de derde keer dat de Baltic Pride doorging in Vilnius. De allereerste keer hebben ze echt moeten vechten om de Pride te laten doorgaan. Vaak helpen ambassades van andere landen om de Pride te laten doorgaan en dit was ook dit jaar het geval.

De Baltic Pride is opgebouwd uit verschillende onderdelen, zoals een conferentie, Pride parade, Baltic Pride concert en natuurlijk een spetterende afterparty.

SV101105
Tijdens de conferentie heb ik verschillende personen horen spreken. Zo heb ik Stuart Milk (voorzitter van de Harvey Milk Foundation) horen speechen, alsook iemand van The Human Rights Campaign en nog vele andere.
Ook werd er stilgestaan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in Orlando – Florida (USA). Bij de start van de conferentie werd er een minuut stilte gehouden, alsook voor de start van de parade. Anderzijds werd er bij de start van de parade ballonen uitgedeeld ter nagedachtenis van de aanslagen met als tekst ‘We are Orlando’.

SV101134

Tijdens de parade werd de ‘PROUD’ echt verspreid. De optocht verliep vreedzaam en onder een zalig zonnetje. We waren aangenaam verrast dat de politie-escorte meeviel. Politie was wel aanwezig, maar het was niet zo dat we precies een gewelddadige betoging gingen uitlokken. Er waren wel tegenbetogers aanwezig, maar het waren maar kleine groepjes. Ook was er af en toe een toeschouwer die een vuil gebaar deed, maar het overgrote deel van de toeschouwers vond het allemaal dik OK en stonden ons toe te juigen. Maar je beseft maar al te goed dat het heel belangrijk is om op straat te komen en te tonen dat ‘ being gay is OK’!

Op het einde van de parade werden er allerlei speeches gehouden. Hier heb ik Stuart Milk ontmoet de neef van Harvey Milk (overleden LGBT-fighter in San Fransico – USA). Ik beschouw het zelf als de foto van het jaar. Toen ik vertelde over Mixed gaf hij mij een schouderklopje. SV101149

Vervolgens was er een Baltic Pride Concert met optredens van LaDiva, Donny Montell, Dana International, etc. En om af te sluiten was er ook een after party.

Om het in de woorden van LaDiva te zeggen: Love has no gender; Love has no race; Love has no border; Love has no age.

Alvast tot de volgende Pride 😉

Groetjes
Max de Mixedbeer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *