Bezoek aan Riga-Letland voor European Youth Works

SV100873 SV100897

 

Hoi allen,

Zoals jullie weten komen er 10 Letse jongeren naar ons land voor een uniek project rond genderdiversiteit in het kader van European youth works. Samen met 10 Vlaamse jongeren gaan ze een audiovisueel avontuur beleven, waar een week gaat aan gewerkt worden. Niet enkel gaan er gedurende deze week veel workshops gegeven worden, er gaat ook een heuse soap gefilmd worden. Mixed gaat de avondactiviteiten in elkaar steken en dan ga ik ook van de partij zijn. Zo kan je al naar de International BBQ komen en gaan we een heus stadsspel doen. Natuurlijk is iedereen welkom.

Om alles tip top voor te bereiden en om de Letse jongeren in te lichten over dit project gingen we met een delegatie naar Riga, de hoofdstad van Letland. Hier hadden we afgesproken met Skapis, dit is de Letse jongerenvereniging voor holebi’s. Deze vereniging hangt volledig af van Mozaïka, de enigste holebivereniging van het land. Toen we aan het lokaal kwamen werden we direct geconfronteerd met hun kleinschaligheid. Een kleine ruimte met een kleine kast met boeken en DVD’s, anderzijds waren er bijna geen infobrochures. Hun activiteiten zijn wel bijna hetzelfde als de onze, zoals spelletjesavonden, filmavonden, etc. De grootste verrassing was eigenlijk dat er zowel bij Skapis als bij Mozaïka hetero’s waren aangesloten bij hun vereniging. Weeral werden we geconfronteerd dat je niet in vakjes mag denken. Toen we ’s avonds de holebibar van Riga gingen bezoeken, werden we weer geconfronteerd met afstandelijkheid rond holebirechten in het land. Sommige taxi’s brengen je namelijk niet naar die bar. Als de taxichauffeur niet open-minded is, dan kan je je taxirit vergeten. Anderzijds wordt je op straat uitgescholden. Zelfs wetten die voor meer openheid moeten zorgen, worden tegengewerkt. Dit vooral onder invloed van Poetin. Oh ja, onze goede vriend is ook in dit land aanwezig. Gelukkig valt de invloed nog mee, maar ze is wel aanwezig. De Europride heeft al veel veranderd voor hun, maar er is nog een lange weg af te leggen.

Zelf had ik nooit gedacht dat ik ooit naar Letland zou gaan. Het was een unieke ervaring, die ik nooit ga vergeten. Dankzij deze trip besef ik maar al te goed dat we al een lange weg hebben afgelegd en dat er nog landen zijn die onze steun goed kunnen gebruiken.

Tot gauw

Max

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *